Znamení dálek

09.04.2014 12:10

V sobotu 22.3. ve 14 hodin jsme se opět sešli v Náhlově v Muzeu vystěhovalectví do Brazílie na přednášce Pavla Jakubce s názvem Znamení dálek. Tentokrát nebylo plno, přišlo méně posluchačů, kteří ale o to více a pozorněji naslouchali přednášejícímu, panu Jakubcovi, které trochu rušivě prokládalo vrzání pantu dveří nově příchozími.
Přednáška se týkala hlavně tématu dopravního značení. Od historického až po novodobé. Bylo hovořeno ale také o jiných značeních, kolem kterých jsme jezdili a náhodně , můžeme  jet i dnes. Jednalo se o kamenné sloupy, rozcestníky, značky cestářských úseků, pyrámy, mezníky, pomníčky, atd. Jejich historie, vývoj, osud. 
Byla to jedna z velmi zajímavých a poutavých přednášek. Celé povídání bylo z knížky přednášejícího Pavla Jakubce, kterou vydal v roce 2013 a kterou jsme si v Náhlově mohli zakoupit. 
Takže, opět se již tradiční setkání, jedno ze serie  mnoha odpoledních setkání vydařilo. Opět návštěvníci a organizátorky přinesli občerstvení. Chutnala mi třená bábovka a štrúdl. Všichni jsme ocenili přátelskou, družnou atmosféru, která odpolednem vládla, a tím víc si uvědomovali, jak nutné je, se vypořádat s některými stresujícími vlivy v našem spolku a prožívat jen takto krásná setkání.
A opět nezbývá než poděkovat hlavnímu organizátoru, panu Polakovičovi, majiteli muzea vystěhovalectví a tradičně i představitelkám spolku historie Mimoně. A vám všem, kteří jste nepřišli radím, přijďte na další besedu, je  to zajímavé a hlavně příjemné odpoledne.
Sledujte naše stránky www.historiemimone.cz , kde budete včas informováni o dalším setkání. 
- Jaroslav Dvořák -