Betlémské světlo 2021

11.02.2023 10:06

Betlémské světlo 2021

Již 10 rok jsme se sešli v Náhlově 19.12 při příležitosti akce "Betlémské světlo".

Tato akce bývá hojně navštěvovaná-v Muzeu vystěhovalectví příjemné teplo, na stole cukroví, které tradičně všichni nosí na ochutnání pro ostatní přítomné. Ozdobený stromeček a  vůně svařáčku který se naléval nejenom do přinesených hrníčků-hrníčku s příběhem., nebo prostě do památečního, nebo vzpomínkového. Letos se takových hrníčků sešlo víc-konečně se tradice uchytla. Manželé Lenka a Radek Starých nám pokaždé  zpěvem a  při kytaře naladí tu správnou atmosféru, kdy se přidávají i ostatní. Pověděli jsme si jakou má souvislosti chudobka/sedmikráska/ s vánočními svátky

Světlo z Betléma, které rozvážejí každoročně skauti doputovalo i do kapličky sv.Floriána  a tam si přítomní opět za zpívání koled mohli prohlédnou krásný hliněný betlém, připálit světýlko a odnést si ho do svých domovů. Nesmělo chybět tradiční zadokumentování - focení před kapličkou. Betlémské světlo tak putovalo do Mnichova Hradiště, Liberce , Osečné, Stráže pod Ralskem ale i do Mimoně a bylo předáno i do Mimoňského kostela.

Tuto akci hodnotíme jako odpočinkovou ,pohodovou ,relaxační, kdy nikdo nikam nespěchá a z tepla a provoněného Muzea se nikomu nechce odcházet.

 

                                                                                Za Spolek historie Mimoňska Lenka Špačková