10. ročník Oslav Horních vsí je za námi

19.08.2018 17:01

Deset let-to je část života, za kterou prožijeme dobré, ale i špatné věci. Je to tak dlouhá doba, která se ze života nedá vymazat. A právě takovou dobu pořádáme vždy v srpnu v Náhlově Oslavy Horních vsí (rozuměj zaniklých vsí).
Jubilejní 10.ročník se konal 18.8.2018 v duchu 100. výročí vzniku Československé republiky.
Pan farář Horniak sloužil mši ve slavnostně vyzdobené kapličce, poté došlo na zastavení u pomníku padlým v 1.světové válce a pak již vysazení památeční lípy, kterou p. Horniak požehnal. Starosta Ralska Ing. Miloš Tita a starosta Mimoně p. František Kaiser pronesli k lípě kratičkou zdravici. K lípě ozdobené trikolorou zástupci organizátorů, Spolku historie Mimoňska, hosté z Německa, ale i ostatní přítomní symbolicky přihodili zeminu.
Před muzeem měl poutavou přednášku pan Rydygr ze Zákup, kterou překládal do němčiny ředitel muzea vystěhovalectví v Náhlově, pan Ing. Petr Polakovič. Ten ostatně i celou akci „moderoval“.
Dnes již můžeme směle říci, že součástí Oslav Horních vsí, je tradiční křest kalendáře Mimoně na starých pohlednicích, tentokrát na rok 2019, ale křtila se i brožurka „Vzpomínky tety Emmi“, která žila v Jablonečku.
Také při letošních oslavách byl hudební doprovod. Harmonikář p. Houdek z Liberce měl skvěle připravený repertoár a hoste si atmosféru oslav užívali, povídalo se a vzpomínalo.
Guláš ani letos nezklamal, klobásy voněly a k brazilské kávě byl dostatečný výběr koláčů a buchet.
Teď už zbývá jen velice poděkovat těm, kteří se podíleli na zdárném průběhu letošních oslav. Dáše, Lence, Heleně, Monice, ale i Milanovi a Rudovi.


Za organizátory:

Lenka Špačková,
Blažena Suchomelová
a Jaroslav Dvořák,
Spolek historie Mimoňska