Vycházka do historie Stráže pod Ralskem

20.02.2016 14:00

Se Stráží pod Ralskem máme společnou nejenom historii. Vartenbergové a Hartigové se zapsali do dějin obou měst. Ralsko, o kterém pyšně říkáme, že je naše, avšak Stráž ho má v názvu…, a tak není divu, že jsme domluvili vycházku po sousedním městě. Vycházka, třetí v pořadí, se konala 20. 2., sraz účastníků ve 14 hodin před kostelem sv. Zikmunda.
I přes nepřízeň počasí se sešlo kolem 20 účastníků. Potěšilo mne, že z toho bylo 10 našich členů. Pamětník a patriot p. Šír nás v kostele společně s p. Špetlovou přivítali. Pověděli nám o jeho velice dávné historii, ale i o době, kdy se kostel proměnil ve skladiště stavebnin. To bylo v r. 1960. Prohlédli jsme si zajímavou výmalbu boční kaple z roku 1980 od akademického malíře Vojmíra Vokolka. Nemohli jsme minout márnici, kde zrestaurovaná malba na prkenném stropě zaujala snad každého.
Cestou na náměstí začal vát silný vítr a vydatně pršet. Pánové Šír a Výboh nám vyprávěli o zajímavostech na náměstí. Morový sloup, sv. Valentýn, nebo kde stál Schillerův pomník, nemohlo chybět společné foto a pak už jsme rádi přijali pozvání do Strážského muzea.
Přízemí je věnováno známé osobnosti, slavnému architektu Rudolfu Bitzanovi.
V poschodí nejvíc zaujaly obrázky staré Stráže a pro nás nová expozice věnovaná hornictví.
Zámek nám byl pro nepřízeň počasí odepřen… prý je k němu opravený most, ale tuto prohlídku necháme na lepší počasí. Snad příští rok?
 
- Lenka Špačková -