Vycházka 18. června 2016

19.06.2016 14:35

    Poprvé v tomto roce jsme zorganizovali vycházku do zaniklých vesnic. V předešlých letech to byla v červnovém měsíci již vycházka třetí nebo čtvrtá. Letos nám vycházky nevycházely, stále nám do toho přicházely jiné akce, soukromé, pracovní, a tak teď, protože jsem se již styděl, naplánoval jsem vycházku do zaniklých vesnic - Olšiny, Kostřice a Křídy.

    Sraz byl v 10 hodin v muzeu vystěhovalectví v Náhlově, kde jsme si dali ranní pravou brazilskou kávu. Sešel se právě ten správný počet zájemců (25-30), kdy bylo možné, aby výklad vyslechli všichni.  Jako vždy, návštěvníci přinesli něco sladkého ke kávě, tak jsme na výlet byli posilněni. Nejprve jsme navštívili Olšinu. Auta jsme nechali na parkovišti před oborou a Olšinu jsme prošli celou. Od za války bývalého tábora dívek BDM až na konec vsi, za mlékárnu. Pochopitelně dříve stojící. Po té jsme se přesunuli na Kostřici, kde z doby života v této osadě zbyl jen polorozpadlý ovčín. Podle fotografií jsme odhadovali, kde stál dům ovčáka pana Bakeše a ostatních. Při odjezdu z Kostřice nám byl odměnou pohled, kdy vlevo byl k vidění Bezděz, před námi Ralsko a vlevo Ještěd. Máme tu krásné okolí.

    Poslední zastávkou byla zaniklá ves Křída, která je na cestě zpět do Náhlova. V Náhlově jsme ještě poseděli, dali si opět dobrou brazilskou kávu, dojedli dobroty a ještě „ladili“ organizaci srpnových oslav Horních (rozuměj zaniklých) vsí.

    Byla to hezká, vydařená vycházka s příjemnými lidmi. Manželé Havlíkovi s vnukem cestu absolvovali na kolech, za což jim patří obdiv všech, kteří se vezli auty. Brzy budeme muset naplánovat vycházku další.

 

- Za Spolek historie Mimoňska Jaroslav Dvořák -

Odkaz na fotografie z akce, které nám nafotil pan Václav Zýval