Spolek historie Mimoňska informuje

07.02.2020 08:06

Tak jako četná jiná města, má i Mimoň skupinu lidí se zájmem o historii svého bydliště a okolí. V Mimoni je to Spolek historie Mimoňska.

Na rozdíl od jiných míst bylo v Mimoni a jejím okolí, vzhledem k nedávnému historickému vývoji, ať již tvoření Sudet, nebo poválečné vystěhování německého obyvatelstva až po příchod sovětské armády v roce 1968 a jejich "nedávný odchod", vytvořeno ideální prostředí pro znovuobjevování zaniklých míst a jejich neopakovatelných příběhů.

Spolek byl založen v roce 2004 a prošlo jím více jak 50 aktivních členů. Členská základna nám stárne a mladí projevují svůj zájem o historii jen na sociálních sítích. Řada našich členů se realizovala například literárně a vydala řadu knih k tématu mimoňska a okolí. Aktuálně je to kniha "Procházkou po zaniklých vesnicích Ralska" od pana Jaroslava Dvořáka, jiní členové Spolku se realizovali organizačně.

Členové jsou organizátory  pravidelných vycházek po Mimoni, okolí a zaniklých obcí za účasti pamětníků.

Ve spolupráci s Muzeem vystěhovalectví do Brazílie v nedalekém Náhlově jsou každoročně pořádány akce, jako jsou Oslavy horních vsí, či Betlémské světlo, které si i letos budete moci odvézt do svých domovů, a to 21. 12 od 13 hodin. Zazpíváme koledy spolu se Seniorkami + 1 z Mimoně. Nikdy nechybí dobrá nálada, ochutnávka cukroví, či něco na zahřátí.

Nelze též neupozornit na úspěšný druhý ročník celostátního setkání retro a historických kočárků, které osloví celé rodiny.  Vyprávění bývalých letců a leteckého personálu letiště v Hradčanech, to je zase spíše mužská záležitost a těšila se velkému zájmu.

Pořádáme výstavy a přednášky v mimoňském muzeu.  Naši členové se věnují průvodcovské činnosti, nově zajišťujeme i pokračování tradiční akce výstupu na kostelní věž. Letos 26. 12. 2019 od 16 do 18 hodin.

Na tak velký rozsah velmi různorodých akcí nás není mnoho. Přivítáme  proto rádi i vás v našich řadách. Fotografy, kameramany, sběratele všeho možného. Vždyť díky naším členům - sběratelům, můžeme vydávat každoročně kalendář ze starých pohlednic mimoňska, který náš člen dostává zdarma. Rádi v našich přivítáme třeba vyznavače geocachingu, vždyť toulání po zaniklých obcích k tomu přímo vyzývá.

Scházíme se každý první čtvrtek v měsíci v Klubu seniorů od 16.00 hodin, kde hodnotíme uskutečněné akce a připravujeme se na další. Povídáme si a prohlížíme si nové přírůstky do sbírek. Členský příspěvek činí 200,- Kč ročně. Staňte se našimi členy, rozšiřte naše řady, přispějte novými nápady na činnost spolku.

Více o našich akcích a aktualizaci najdete na www.historiemimone.cz, či na FB stránkách: Spolek historie Mimoňska, či FB Historie Lenka Śpačková. Nebojte se nás oslovit. Případné dotazy můžete směřovat na předsedkyni spolku, paní Lenku Špačkovou, tel. 724 522 279.

Touto cestou děkujeme všem našim příznivcům za dosavadní podporu a přejeme vám všem do nového roku hodně štěstí, zdraví a spokojenosti.

 

- Za  Spolek historie Mimoňska, Lenka Špačková -