Oslavy Horních Vsí v Náhlově jsou minulostí

22.08.2020 09:23

Vzhledem k situaci ohledně Covidu – jsme se obávali menší účasti návštěvníků. Přesto se 22.8 v 9.30
sešlo kolem 50 lidí.
V 10 hodin nás začal zvon v kapličce sv. Floriána svolávat ke krátké mši-zdravici slova, kterou letos poprvé celebroval mimoňský farář p. Richard Cenker. Zdravice byla podána „lidsky“ a srozumitelně i pro ateisty. Zajímavé bylo i vyprávění o působení p. faráře na misii u indiánů.
Po tradičním fotografickém zadokumentování před kapličkou , jsme přešli na naučnou stezku – prohlédli si znovu nainstalovanou informační desku, zkontrolovali lípu, kterou jsme zasadili v r.2018 u příležitosti 100. výročí vzniku republiky, a pověděli si něco o tabulích na naučné stezce. Poté dostali slovo přátelé, rodáci Margit a Werner. Došlo na křest kalendáře Mimoně na starých pohlednicích na r. 2021. V budově muzea se promítalo 50minutové CD, které natáčel p. Steinfelder v r. 2009. Účastníci OHV si prohlédli muzeum, kde je část věnovaná vystěhovalectví do Brazílie a druhá část artefaktům ze zaniklých obcí. Mohli si zakoupit knihy o Zaniklých obcích, také knihu Vyprávění tety Emmy o žití v Jablonečku a konečně i mimoňský kalendář.
Po celou dobu nechyběl perfektní hudební doprovod Řehečského kvarteta , který rozezpíval všechny přítomné. Před muzeem byla ukázka 10 historických kočárků , které zapůjčilo Retro muzeum v Mimoni.
OHV se konaly už po 12 a to vždy za významné pomoci Města Ralsko. Děkujeme za spolupráci, za zapůjčení a stavění stanu a lavic, stolů.
Děkujeme všem , kteří dorazili a jak už bývá zvykem dovezli něco k zakousnutí na ochutnávku i pro ostatní.
Děkujeme Martinovi za uvaření guláše, Lence , Helče, Monice za jejich tradiční působení v kuchyni a Dáše za skvěle zvládnutý bar, Věrce za prodej… A všem ostatním, kteří se podíleli na zdárném průběhu OHV.
Za organizátory a Spolek historie Mimoňska
Lenka Špačková

Několik fotografií z Oslav Horních vsí 2020 můžete zhlédnout po kliknutí na tento odkaz