Oslavy Horních vsí 2016 jsou za námi

20.08.2016 17:00

Letošní, již 8. ročník Oslav Horních vsí (OHV) se nesl v duchu návratu do historie, a tak trochu retra.
Většina dam si vzala na hlavu klobouky, jak to bylo uvedeno v pozvánce, a vzhledem ke slunečnému počasí udělaly dobře.
Za zvuku zvonění zvonu v kapličce v 10 hodin začal letošní ročník. Přivítání hostů, rodáků, příznivců a přátel ze zahraničí předsedkyní Lenkou Špačkovou, která nás seznámila ve zkratce s programem. Jak už bývá tradicí a jak jsme slíbili mons. Kouklovi, který světil kapličku v r. 2009, i letos se začalo krátkou mší, kterou sloužil mimoňský farář Horniak a která byla i pro ateistu srozumitelná.
Hned po mši bylo velké hromadné focení před kapličkou sv. Floriána. Následoval křest kalendáře Mimoň na starých pohlednicích na r. 2017, který Spolek historie Mimoňska vydal za významné pomoci Města Mimoň. Křtu se ujal starosta Mimoně pan František Kaiser a majitelka pohledů v kalendáři paní Lenka Špačková. Vychlazené šampaňské se dostalo i na ostatní. Přejeme kalendáři, aby se líbil a aby každá poznámka v něm zapsaná, byla jenom dobrá.
Po mši se sešlo k pomníku padlým v první světové válce, Řehečské kvarteto zazpívalo několik vojenských písní, zapálili jsme na vzpomínku svíčky.  Za doprovodu autora naučné stezky Ing. Petra Polakoviče se sešlo k můstku a ke křížku, kde Řehečské kvarteto opět zazpívalo pár písniček.
Po návratu před muzeum následovalo vystoupení dam ze spolku z Dubé, které byly oblečeny do stylových dobových šatů, každá z nich představila svoje historické kolo. Kola, doplňky a barva na kolech jsou původní.
Také pan Doleček z Horní Police, majitel mini muzea, představil svoje poklady od firmy Achilles. Historické velocipedy a motocykly potěšily nejedno mužské oko.
Před muzeem byly vystaveny staré kočárky a panenky. Obrázky a fotografie ze zaniklých obcí formou kvízu představily některá místa v „prostoru“. Na schodech v muzeu výstavka artefaktů s popisky, které se našly při vycházkách po zaniklých obcích.
V muzeu byly připraveny dvě přednášky – pana Kříže, projekce leteckých snímků a pana Rydygra, majitele muzea v Zákupech zase o automobilce Gatter.
Po skončení přednášek jelo pár hostů s panem Křížem, autorem a mentorem pomníku v Palohlavech, prohlédnout pomník, který byl vysvěcen vloni při OHV.
V improvizovaném stánku prodávala Věruška Ottomanská knihy, kalendáře, CD od pana Křapky, pohledy, ale i perníky na památku oslav, které upekla a ozdobila Eva Laurynová.
Klobásy, s láskou upečené, od Moniky Janecké, guláš uvařený panem Králem, děvčata v kuchyni, tradičně Lenka Novotná s Helčou Kopkovou, se staraly, aby na rautových stolech nic nechybělo. Dáša Múlerová to bravurně zvládala za barem, kávu, alko, nealko.
Co říci závěrem, byla to akce náročná, jak jinak, děkujeme všem, kteří se podíleli na zdárném průběhu, ať už přípravou, úklidem nebo přinesením něčeho dobrého pro ostatní. Werner Kováč se postaral o technické zázemí, Řehečské kvarteto, tentokrát ještě i s kamarádem z Izraele opět nezklamalo a navodilo tu správnou náladu.
Hostů bylo kolem 80, letos velká skupina z Německa, pamětníci, potomci rodáků. Počasí slunečné, myslím, že za organizátory mohu směle říct, že i přes malé zmatky se letošní ročník opět vydařil.
 

- Lenka Špačková a Blažena Suchomelová -

Fotogalerie z Oslav Horních vsí

Fotografie od paní Evy Řehákové - Hromádkové z Mladé Boleslavi

Fotografie od paní Miloslavy Kroužkové ze Stráže pod Ralskem