Mimoňští rodáci - národní buditelé

14.01.2018 08:51

Z českých nejvýznačnějších rodáků města Mimoně byl snad František Xaverius Jedina, narozený v Mimoni 1. prosince 1779 jako syn jakéhosi pražského vojáka. Studoval v Praze. Působil jako kněz nejprve v diecési Královéhradecké a to od 28. srpna 1802 v Chrasti, pak byl l rok kaplanem v Bělé, v Německém Brodě a u sv. Havla v Praze. Nejdéle byl farářem v obci Svaté Pole u Dobříše a to od roku 1807 až do roku 1834. Stal se nakonec proboštem na Svaté Hoře u Příbrami. Patří do okruhu českých národních buditelů. Byl znamenitým kazatelem a kázával na velikých slavnostech po celém širokém okolí. Vydával české knihy svých kázání tiskem vlastním nákladem a věnoval je dobříšskému knížeti Rudolfu z Colloredo Mansfeldu, pánů na Opočně a Doupově u Karlových Var. Je to snad jediný buditel města Mimoně.

Jeho předchůdce v druhé polovině 17. století ve Svatém Poli byl i farář j. F. Marci, jehož podrobný životopis „Čecha z Mimoně", jak o sobě sám napsal, sestavil vrchní okresní rada Ludvík Kopáček na Dobříši ve svém obsáhlém pracovním úsilí „O životě a působení kněze Jana Františka Marci, zakladatele nejstarší svatopolské matriky Markovské". Tato práce životopisná o J. F. Marci je uložena ve farním archivu ř. k. mimoňském.

P. Leopold Liebštejn z Mimoně, narozen 21. ledna 1666, profesor humanity a filosofie, vstoupil dne 14. října 1685 do řádu T. J. Roku 1707 přišel do Číny a zdržoval se na císařském dvoře v Pekingu. Dostal se asi nejdále z rodáků města Mimoně.

Zpěvákem u sv. Víta v Praze a na Strahově byl Jan Josef Ullrich, narozený 29. března 1721 v Mimoni a zemřelý 9. srpna 1771. V Praze na Strahově žil také člen premonstrátského řádu Vincent Gurth z Mimoně.

Ignác Antonín Jaksch zařídil si velký obchod s českým sklem v Rize, (nar. 9. března 1750 v Mimoni). Jeho synové byli vynikajícími hudebníky v Ruském Reválu.

Marie Anna Ridelová, dcera mimoňského učitele, složila slavné sliby v klášteře sv. Maří Magdaleny v Lanbavě, kde žila pod řeholným jménem Nikoláva. Dne 22. dubna 1782 stala se abatyší kláštera. Zemřela 6. června 1810 ve stáří 72 roků.

Abatyší kláštera v Marienthálu v Lužici od 8. května 1801 byla Josefa Gürthová, narozená 4. října 1752 v Mimoni.

 

(článek přetištěný z původní verze webových stránek Společenství historie Mimoně, Ralska a okolí, z roku 2008. pozn. red.)