Mimoň má nové Retromuzeum

16.06.2020 06:21

V Mimoni se na konci června otevře nové muzeum, tentokrát pod patronací předsedkyně Spolku historie Mimoňska, Lenky Špačkové. Zaměření muzea bude vycházet z celoživotní sběratelské vášně jeho zakladatelky, a kromě starých kočárků, jejichž sběru a rekonstrukci se věnuje zhruba deset let, zde najdete i dobové panenky, zavinovačky, chrastítka, hračky, oblečky pro miminka a kolébky.

A nejen to. V Retromuzeu, jak se nově otevřené muzeum bude nazývat, najdete i různé mapy, klobouky, gobelínové kabelky, nádobí a další dobové předměty, stejně jako vzpomínky na mimoňské podniky, které dnes již neexistují.

„Celý život něco sbírám. V dětství ubrousky, zápalkové nálepky, později svatební oznámení a místopisné pohlednice Mimoně a okolí. Po výstavě v městském muzeu Poklady nejenom z půdy v roce 2015 a postupné přidávání a rozšiřování sbíraných předmětů mě přivedlo na nápad, zřídit muzeum kde by byla stála expozice.“

Říká k tomu Lenka Špačková, zakladatelka Retromuzea a předsedkyně Spolku historie Mimoňska.

Hledání prostoru pro nové Retromuzeum nebylo vůbec jednoduché. V Mimoni takových prostor moc není a trvalo celý rok, než se prostory našly, a to díky spolupráci s místostarostkou města Mimoně, p. Jaroslavou Bizoňovou. A pak už se mohlo začít pracovat na prvních úpravách a navážení výstavních exponátů do muzea.

„Začalo uklízení a naváženi kočárků a ostatních věcí, které byly uskladněny ve třech garážích, na půdě, ve sklepě... Občas byl pro mě obsah krabice, nebo pytle překvapením, protože už jsem zapomněla že něco takového mám. Vím, že když něco sbírám, chci to mít při ruce. Chci se tím samozřejmě i pochlubit. Už teď vidím kladné reakce přátel, kamarádů, kteří se byli v muzeu podívat.“

Dodává ještě Lenka Špačková.

Oficiální otevření Retromuzea bude v sobotu, 27. června 2020 ve 14 hod. Buďte u toho a přijďte otevřít nové Retromuzeum v Mimoni. Dobrovolné vstupné nosit nemusíte, stačí když přinesete něco dobrého pro všechny k ochutnání na improvizovaný švédský stůl.

Retromuzeum bude otevřené každé úterý od 13 do 16 hod a v dalších dnech po telefonické domluvě.

Přejeme hodně štěstí, radosti a spoustu spokojených návštěvníků.