Křest knihy Ralsko na starých pohlednicích

05.01.2015 12:40

Opět se nám podařilo zorganizovat setkání v Náhlově, a v tak velkém takovém počtu účastníků, že byl trochu problém udělat společné foto.  Myslím, že tak časté setkávání s tolika lidmi, takové množství akcí, má málokterá obec v okolí. Náhlov, vesnice která je na okraji bývalého vojenského prostoru, kde je nezaměstnanost, kde cítíte zpustlost, nejméně každý měsíc ožívá návštěvníky našich akcí.
V sobotu 8. 11. 2014 se tedy opět konala jedna z mnoha akcí Spolku historie mimoňska, společně s Muzeem vystěhovalectví do Brazílie, kde díky panu ing. Petru Polakovičovi, našemu členu, takováto setkávání organizujeme. Tentokrát to byl křest knihy pana Kovaříka a Krčila, kterou vydal pan Prášil ve svém vydavatelství Baron. Kniha je plná fotografií a pohledů z bývalých zaniklých vesnic. Knihu šampaňským pokřtili - autor pan Kovařík, společně s ředitelkou mimoňského Gymnázia – Emilií Ráčkovou, Jiřím Šťastným, paní Doležalovou za vydavatelství Baron a Lenkou Špačkovou - předsedkyní Spolku historie Mimoňska. Všichni popřáli knize, ať se líbí a hlavně prodává.
 A pak se mohli hosté ptát autora na to, jak dlouho vniká taková kniha, kde sháněl pohledy, kolik oslovil sběratelů nebo jestli čerpal z vlastních zdrojů, jak se řadí pohlednice v knize atd.  A že bylo o čem mluvit, svědčily skupinky diskutujících, jejichž osoby se přelévaly z jedné skupinky do druhé tak, aby pochytily co nejvíce informací.
Pokud budete mít zájem o koupi knihy, vynikajíci dárek k vánocům, cena 450kč, kontaktujte paní Lenku Špačkovou.
Bylo nám přislíbeno, že po vydání knihy o Dubé, Doksech, Úštěcku a Zákupech přijde na řadu kniha o Mimoni v pohlednicích.
Potěšením pro nás bylo, že se křtu účastnil starosta Ralska, pan Ing. Králík a zastupitel Ing. Tita., dále starosta Hamru n. Jezeře pan Dvořák. Na křtu bylo samozřejmě hodně dalších účastníků - sběratelů, pamětníků, rodáků a příznivců.
Neodmyslitelným pro toto setkání bylo občerstvení přinesené většinou členy našeho spolku. Buchty, koláče, záviny, slané i sladké na improvizovaném švédském stole, vše bylo výborné. A k tomu opět pravá brazilská káva. Příště čekáme i vás. Opravdu stojí za to se do Náhlova vypravit.
Další větší akcí bude kolem vánoc, pravděpodobně 20.12., kdy již tradičně doputuje do Náhlova Betlémské světlo, které jsme vloni dovezli i do Stráže p. Ralskem a Mimoně.   
-Jaroslav Dvořák-   
 

WEBOVÁ FOTOGALERIE Z AKCE