4. Setkání historických kočárků je za námi

29.05.2021 11:39

Vzhledem k tomu, jaká situace tu téměř rok panuje, upustili jsme od doprovodného programu a zrušili jsme i stánky s občerstvením.

Začátek akce jsme posunuli naplánovali na 12 hodinu, aby se v klidu mohly dostavit kolegyně ze vzdálených měst. Tentokrát nebyla registrace, ale ke spočítání počtu zúčastněných kočárků posloužily úžasné perníčky ve tvaru kočárku, krásně zdobené z dílny Ivy Hollanové. Těchto perníků bylo 101 a bohužel se na všechny nedostalo. Kočárků bylo 111 velkých a 12 malých pro děti. Velkou převahu mely české kočáry značky Liberta, ale i anglické koráby, které budily zaslouženou pozornost. Nejstarší kočárek, perfektně a citlivě zrekonstruovaný, byl z roku1910.

Po vzájemném pozdravu a vzájemném zhodnocení krásně upravených kočárků, ale i deček a panenek – rebornů se kočáry vydaly na spanilou jízdu do parku k zámeckému rybníku., kde proběhlo focení, a poté měly účastnice na výběr: Buď samostatně korzovat, nebo si dojít do cukrárny, nebo navštívit Retro muzeum. Většina přítomných zvolila návštěvu muzea, kde jim bylo nabídnuto občerstveni a zázemí k popovídání a předávání zkušeností…. a že to tam hučelo, jako v úle.

Setkáni kočárků se pořádá i jako neformální oslava dne matek a já si myslím, že jsme si ten den všichni užili a počasí nám bylo velmi nakloněno.

Střípky ze setkáni

V parku ke mně přišla paní a zeptala se, kdy půjdeme do zámku. Vysvětlila jsem ji, že máme raritu, protože máme zámecký park, zámecký rybník, ale zámek bohužel už nemáme.

V 16 hodin odjíždělo od muzea na vlak asi 12 kočárů směr Děčín, Mnichovo Hradiště, Nový Bor, Poděbrady, Nymburk.

Z Chomutova přijelo 5 žen, každá měla svoji panenku a dečky a jen si půjčily kočárky.

Čtvrtý ročník byl super, a my už se těšíme na pátý, který snad už bude moci být se vší parádou. Tak zase za rok v květnu.

- Spolek historie Mimoňska, Lenka Špačková -