Betlémské světlo 2018 v Náhlově

16.12.2018 09:11

 

 

Poslední akcí Spolku historie Mimoňska roku 2018 bylo již tradiční Betlémské světlo. Jako každý rok, tak i letos dorazilo z Betléma do Náhlova. V neděli 16. 12. ve 14 hod. jsme se tam sešli, abychom si připomněli,  blížící se Vánoce.
Světlo, bylo poprvé a na dlouhou dobu naposled přivezeno v 11. století  z Betlému do Florencie.  Až v roce 1986 zorganizovali pracovníci rakouského rozhlasu, při příležitosti sbírky na zrakově postižené děti, cestu do Betléma pro světlo.  A tak v roce 1986 se začala novodobá éra dovozu Betlémského světla. Toho se zhostili skauti.
Dostatek sněhu v Náhlově dokresloval předvánoční atmosféru v Muzeu vystěhovalectví, kde se sešlo kolem 40 zájemců o připálení plamínku. Ustrojený stromek, v lavoru skořápky z ořechů, vůně svařeného vína, kamna rozpálená. V kapličce sv. Floriána jsme si světlo připálili, dozvěděli se něco o tradici BS. A pak už v teple muzea popíjeli čaj, svařáček, ochutnávali přinesené vzorky cukroví, a hlavně zpívali koledy, které byly prokládány informacemi o historii Náhlova a dalšími moudry o BS. Koledy nám přijely zazpívat milé ženy Seniorky + 1 z Mimoně-ale ani my jsme se nenechali zahanbit a zpívali z plných plic.
Konec dobrý, všechno dobré a my děkujeme všem, kteří se zúčastňují našich akcí a přejeme všem krásné, klidné a pohodové svátky Vánoční a věříme, že nám zachováte přízeň i v příštím roce-2019


JD+ LŠ Spolek historie Mimoňska