Beseda o zaniklých obcích v Náhlově je za námi

21.05.2012 14:43

Beseda o zaniklých obcích v Náhlově je za námi

Dne 6.5 2012 v 9.30 se uskutečnila v muzeu vystěhovalectví v Náhlově přednáška p.Dvořáka o zaniklých obcí v bývalém VVP-Ralsko.
Překvapením pro všechny byla velká účast, kolem 70lidí, nejenom z okolí, ale i z Kralup nad Vltavou, Děčína, Liberce, Mnichova Hradiště, Mimoně.
Po přivítání p.Polakovičem za sdružení Náhlov a p.Špačkovou za Společenství historie Mimoně, Ralska a okolí si přítomní vyslechli p.Dvořáka,který nás obeznámil a tehdejším žitím v obcích, jak která vesnice byla soběstačná, jak byla veliká, osídlená... A pak po 2 hodinovém vyprávění došlo na prohlížení šanonů plné kopií dobových fotografii obyvatel, domků... mapek...
Toto setkání rozhodně nebylo klidné, tiché... Přítomní hosté se zapojovali do hovorů, diskuze, vyprávění, navazování kontaktů, vyměňování tel.čísel, email.adres..
Prostě-nad pravou Brazilskou kávou a českými koláči se sešlo pár lidiček-někdy spolužáků, nebo kamarádů z dětství, ale také sousedů z dnešních již neexistujících vesnic - a to nás přesvědčilo o tom, že naše nadšení má smysl a že setkání takového druhu nemůže být poslední.
Těšíme se tedy znovu na setkání - 18.srpna při tradiční oslavě Horních vsí v Náhlově. A pokud máte doma v šuplíku rodinné poklady v podobě fotografií právě z této oblasti, nezapomeňte je vzít s sebou

Prohlédnout zápisy zúčastněných můžete zde - LIST 1  a zde LIST 2

- L.Š -