Beseda o knize o zaniklých obcích

10.11.2014 14:21

 

Byl hezký říjnový den, sobota 11. 10. 2014 a v Náhlově, tak jak tomu již bývá zvykem, jsme se sešli, abychom si popovídali o zaniklých Horních vsích. Další z besed a přednášek, které již mají v Náhlově tradici. Musím připomenout, že na těchto setkáních se podílí Spolek historie Mimoňska, Sdružení Náhlov a Muzeum vystěhovalectví do Brazílie s jeho řiditelem Ing. Polakovičem, naším členem a majitelem muzea. Možná toto zdůrazňuji často, ale jen tím, že muzeum existuje, má náš spolek možnost takovéto besedy a přednášky uskutečňovat právě na okraji bývalého vojenského prostoru, kde vesnice dříve stávaly. 
Na besedě byla nejprve představena kniha o zaniklých vesnicích, kterou vydal MÚ Ralsko. Knihu napsal pan Osvald Hons. Od přítomných bylo kvitováno s povděkem, že takovéto dílo vzniklo, a i přes některé připomínky, má kniha úspěch a všechny výtisky, které pomáháme MÚ Ralsko prodat, byly prodány. V prodeji budeme pokračovat, protože náklady na knihu byly vysoké, a tak chceme pomoci, aby se peníze na knihu vynaložené, co nejdříve vrátily. 
Potom již pan Polakovič zahájil samotnou besedu o vesnicích, předal slovo člence představenstva spolku paní Suchomelové, která na úvod seznámila plný sál posluchačů s programem, následovalo vyprávění o vesnicích pana Dvořáka, který seznámil přítomné s tím, jak sháněl vědomosti o vesnicích a jak si tam vozil pamětníky, kteří mu vyprávěli o životě v nich, když ještě byly vesnice osídlené. Po té promluvil pan Kykal, který svůj zájem o zaniklé vesnice zúročil ve své diplomové práci. Do besedy se zapojili návštěvníci, hlavně pan Hrňa, dlouholetý zaměstnanec VLS a pan Mráz z Neveklovic.
Podle ohlasů se beseda líbila a zřejmě budeme muset připravit pokračování. Teď nás však čekají další naplánované besedy, jejichž témata a datum konání najdete na našich stránkách.  V té souvislosti budeme rádi, pokud máte nějaké znalosti týkající se vesnic, nebo vás toto téma zajímá, abyste se s námi spojili a mohli tak rozšířit naše znalosti a řady členů našeho spolku. Budete vítáni! 
Sledujte naše stránky www.historiemimone.cz, kde najdete termíny besed a setkání, z nichž si můžete vybrat oblast vašeho zájmu.
 
- J. Dvořák -