Až z Betléma doputovalo světlo do Náhlova

05.01.2014 16:19

Pan ing. Polakovič, předseda Sdružení Náhlov, ho přivezl v sobotu ve 13 hodin do kapličky a do muzea vystěhovalectví do Brazílie. Společně se Společenstvím historie Mimoně a okolí tak bylo zahájeno již čtvrté setkání s Betlémským světlem.

Když se muzeum zaplnilo příchozími, předsedkyně Společenství Lenka Špačková a ing. Polakovič přivítali přítomné a pozvali nás do kapličky, kde jsme se zaposlouchali do vánočních písní i mluveného slova. Nejprve pan starosta Ralska, ing. Králík zazvonil na zvon a zahájil tím setkání v kapličce, paní Suchomelová řekla pár slov o Betlémském světle a pak nás již zpěváci z Osečné svým programem naladili do atmosféry vánoc. Po skončení jejich překrásného programu jsme si připálili své svíčky Betlémským světlem a všichni jsme se před kapličkou vyfotografovali. Pak již rychle do tepla muzea, kde na nás čekalo občerstvení. Takřka každý přinesl buď vánoční cukroví, nebo upečenou buchtu, ovocnář z Kláštera jablka, někdo sádlo s cibulí. Jídla bylo dost, k tomu pravá brazilská káva, teplo. Příjemné posezení. K tomu ještě krásný zpěv vánočních písní v podání zpěváků z Osečné. Lidé si povídali, často o zaniklých vesnicích, ke kterým je z Náhlova blízko a ke kterým se vlastně váže činnost našeho spolku.

Nemohu nevzpomenout na první Betlémské světlo před pěti lety. Sešlo se nás šest a tak jako letos jsme šli do kapličky, zazvonili na zvon a připálili své svíčky, vyfotografovali. Bylo hodně sněhu, opravdová atmosféra vánoc. Pak jsme v teple seděli u stolu a povídali. To bylo první Betlémské světlo v Náhlově.

Letošní Betlémské světlo, jako program v naší činnosti, bylo hezké, povedlo se.

Účast veliká-kolem 50 lidí a světlo mod „nás“ bylo převezeno do Liberce,Klášteru-Hradiště,Mnichova Hradiště,Mladé Boleslavy..do kostelů ve Stráži pod Ralskem,Mimoně.Opět ale hlavně díky neúnavnému nasazení předsedkyně spolku Lence Špačkové a Blaženě Suchomelové a zázemí muzea ing. Polakoviče.

Další zajímavý program v muzeu v Náhlově bude v lednu. Sledujte proto tyto naše stránky, kde bude již zanedlouho do Náhlova pozvánka. Všichni jste zváni.

 

JD

 

Fotogalerie z Betlémského světla v Náhlově 21. prosince 2013