2011 Posvícenský výstup na Ralsko

30.01.2012 15:32

 

 

POSVÍCENSKÝ VÝSTUP NA RALSKO
již po osmé -15.října pořádalo Společenství historie Mimoně, Ralska a okolí
Na místě srazu se tentokrát sešlo na třicet turistů včetně dětí a dvou psíků, kteří doputovali i z větších dálek-Praha,Děčín,Lučany n.Nisou… Smržovky. Prohlédli jsme si dobovou fotografii s pomníčkem a lípou,který zde původně stál-povinně se vyfotografovali a už jsme všichni v dobré náladě-za krásného,slunného počasí vyrazili směrem na Pavlin dvůr. Procházeli jsme polní cestou,kolem pastvin s velkým sádem dobytka a pak také,jak jinak okolo výběhů pro koně.Krásná,energií nadupaná zvířata nás vítala hlasitým řehtáním-a my poslouchali poutavému vyprávění našeho zkušeného průvodce p.Honse
Na Pavlině dvoře nás velmi mile přivítala příjemná majitelka-p.Brettová, pohostila čajem a kávou a pozvala nás na prohlídku dvora a stájí. Mě osobně zaujal, mimo jiné, na dvoře umně vyvedený holubník, který je již také málokde k vidění. Snad ještě ve skanzenech ho můžete potkat.
Po občerstvení jsme statečně vyšlápli k metě naší cesty na památný hrad Ralsko. Z počátku cesta po asfaltové silnici ubíhala poklidně. Pod nohama příjemně šustilo a vonělo popadané listí, pukalo oplodí z bukvic, někteří poprvé ochutnali“oříšky“ z bukvic. Dětičky pobíhaly sem a tam, nahoru a dolů, radovaly se z výletu. Nám starším účastníkům pomalu docházel dech a v duchu jsme si říkali „již nikdy více se na ten hrozný kopec nevydám“, ale přeci jen by nám to bylo líto a tak nakonec jsme se na úplný vrchol vyškrabali všichni. Tam nás čekala bohatá odměna v podobě nádherných,prosluněných-byť trochou mlhy zastřených výhledů do širokého okolí Ralska.
Pan Hons poskytnul spoustu nových poznatků i dalším turistům, které slunečné počasí vylákalo ke zdolání Ralska -podle „prezenční listiny „ nás na vrcholu hradu bylo 37. Každý účastník dostal na památku Účastnický list.
Občerstvení -posvícenské koláče, bramborové placky, štrůdl..a jiné dobroty, ale také ochutnání
Tajemství, či Duchu Ralska v tekuté podobě a byl čas se vydat na zpáteční cestu. Tu jsme s menšími problémy zvládli ve zdraví, i když to pod nohama nebezpečně ujíždělo. Kdo měl po ruce turistické hůlky, byl král.
Zakončení jako tradičně ve Vranově v hospůdce.
Protože se nám, výlet všem moc líbil, dovoluji si Vás tímto pozvat na další ročník posvícenského výstupu.
Závěrem je také potřeba upřímně poděkovat organizátorům celé akce-hlavně výbornému průvodci-za poutavé vyprávění p.Honsovi a neposledně p.Špačkové a Suchomelové.
A Vy, milí čtenáři, příště pojďte s námi na vycházku krásnou a někdy až tvrdě poetickou.
 
   M.Němcová, Ploužnice