11 ročník Oslav Horních Vsí

17.08.2019 18:36

Rok s rokem se sešel a 11.ročník Oslav Horních vsí, které pořádá Spolek historie Mimoňska a Sdružení Náhlov je za námi.

I letos se začalo krátkou mší, kterou celebroval mimoňský p. farář Horniak. Vzpomněli jsme vysvěcení kapličky sv. Floriána v r. 2009 monsignorem Kouklem, kterému byla přítomna také hraběnka Hartigová.

Poté křest kalendáře Mimoně na starých pohlednicích na r. 2020. V zastoupení představitelů Mimoně se křtu ujali starosta a místostarostka Ralska. Představení knihy o zaniklých obcích, prvotina našeho kamaráda, člena SHM a badatele v jedné osobě Jaroslava Dvořáka. Obojí, knihu i kalendář bylo možné na oslavách zakoupit.

Prostor dostal i pěvecký sbor Dobrovan, který do Náhlova přijel po 83 letech. V r. 1936 zde byl na soustředění v rámci podpory české menšiny.

Velkým lákadlem bylo slavnostní otevřeni expozice Horních vsí v podkroví Muzea vystěhovalectví. Pomyslnou pásku přestřihla mgr. Vinklátová za Liberecký kraj a zástupci rodáků z německa. Expozice je tvořena panely, na kterých jsou dobové pohlednice dnes již zaniklých obcí. Vše je doplněno různými nálezy a střípky z dob, kdy byly tyto vesnice živé.

Promítání vzpomínek na uplynulé ročníky se bohužel z technických důvodů nezdařilo. Bylo by to určitě zajímavé, protože dokumenty zachycují účastníky našich akcí, rodáky, kteří bohužel již nejsou mezi námi. Nicméně se ze stovky účastníků nenašel „technický typ“, který by dataprojektor sladil s počítačem. Tak snad příště.

Nechybělo Řehečské kvarteto se svoji říznou hudbou, která lákala k tanečku. Prostonárodní písničky v jejich podání nemají chybu a když společně se svým externím členem z Izraele zahráli i židovské a řecké písně, málo koho to nechalo klidným.

11 ročník Oslav horních vsí je za námi a 110 podepsaných hostů v návštěvní knize, kteří se v průběhu dne zúčastnili nás přesvědčil, že další ročník bude. Že se díky nám scházejí rodáci, letos se dokonce poznali příbuzní, kteří se neznali a to nám dává sílu do dalších pokračování oslav. Počasí nám přálo, guláš a klobásy chutnaly, chleba se sádlem a škvarkami přišel k chuti. Káva a napečeno jako od maminky… Co víc si přát. Děkujeme městům Ralsko a Mimoň. Bez spolupráce s nimi by to opravdu nebylo ono. Děkujeme za zapůjčení lavic, stolů, stanů ,ale i za finanční příspěvek a hlavně za podporu v naší činnosti. Děkujeme všem, kteří se podíleli na zdárném průběhu oslav.

- Za Spolek historie Mimoňska Lenka Špačková -