13 ročník Oslav Horních vsí

22.08.2021 09:39

Již po třinácté se v Náhlově sešli příznivci historie Horních Vsí. V letošním roce, tedy v roce 2021, připadly Oslavy Horních Vsí na sobotu 21. srpna a jako vždy, v Ralsku – Náhlově.

Přes počáteční problémy se letošní rok povedl, a protože se Oslavy Horních Vsí konají převážně venku, napomohlo i počasí, které bylo víc než dobré.

Letošní ročník doznal i některých změn. Mši v kapličce sv. Floriána sloužil farář Maňásek z Českého Dubu a kaplička byla zaplněná do posledního místa. Následovala tradiční společná fotodokumentace před kapličkou, bohužel nejsou na fotce všichni účastníci. Pro některé byl kopec ke kapličce náročný.  

Letos chybějící Řehečské kvarteto kvalitně zastoupil podještědský folklorní soubor Horačky a došlo i na taneček. Byl to velmi kvalitní zástup.

Jako další bod programu následovalo uvedení a představení knihy Mimoň a okolí na starých pohlednicích, u kterého byl přítomen i nakladatel pan Petr Prášil z vydavatelství Baron.

Na Oslavách horních Vsí bylo možné, dalo by se říci, že také již tradičně, zakoupit i kalendář Mimoně na rok 2022. Prodeje knihy Mimoň na starých pohlednicích a kalendáře Mimoně na rok 2022 se jako vždy ujali manželé Ottomanští.

A pak už následovala volná zábava. Setkání přátel, rodin, rodáků tuzemských i zahraničních, povídání, vyprávění. Kontrola naučné stezky za budovou Muzea a lípy vysazené ku 100 letům vzniku Československé republiky.

Jako součást programu probíhala také prohlídka muzea, kde nechyběla brazilská káva a k ní napečené dobroty donesené od přátel.

Poděkování patří těm, kteří nikdy nejsou na fotkách vidět: Děvčatům z kuchyně Lence a Heleně za uvaření guláše, Daně a Monice za výborně opečené klobásy, Wernerovi za perfektně propečené steaky, což byla letos žhavá novinka, a také p. Pekařovi za pořízení fotografií, ale i všem, kteří se podíleli na přípravě OHV.

Městu Ralsko děkujeme za zapůjčení stolů, lavic a stanů.

I když jsme se letos po 13 letech potýkali s nedostatkem financí, mohu říct, že letošní ročník se vydařil a patří mezi ty nejlepší.

- L. Š. -